Gebruikte hoefijzers zijn geluksbrengers - Gelukspakketje.nl
Menu
EUR

Gebruikte hoefijzers zijn geluksbrengers

3 Producten
Toon:

Gebruikte hoefijzers zijn geluksbrengers

Waarom hebben paarden hoefijzers én waarom worden deze hoefijzers gezien als geluksbrenger? Dat is een vraag die veel mensen hebben.

Laten we het uitleggen. 

Paarden hebben hoefijzers om hun manier van lopen op een positieve manier te kunnen beïnvloeden, en om slijtage van de hoeven te voorkomen. Er zijn verschillende soorten hoefijzers, uiteraard in verschillende maten van de hoeven, maar ook de ‘lippen’ aan een hoefijzer verschillen. De voorijzers hebben doorgaans 1 lip, en de achter ijzers 2. Ook zijn er ijzers zonder lip in speciale gevallen. 


Iedere ca. 8 weken moeten de hoeven van een paard bekapt worden, en zijn de hoefijzers aan vervanging toe. Deze gebruikte ijzers staan bekend als geluksbrengers. Maar waarom dan?

Het verhaal over een hoefijzer dat geluk brengt wordt toegeschreven aan Sint Dunstan, de heilige van de smeden. Deze Sint Dunstan was een 10e eeuwse smid uit het Zuid-Engelse Baltonsborough, die bezoek zou hebben gekregen van de duivel. Dunstan moest een nieuw hoefijzer smeden voor het paard van de duivel. De smid kneep de duivel echter met een hete tang in zijn neus en nagelde het hoefijzer aan de voet van de Boze, die het uitschreeuwde van de pijn.
Pas toen de duivel beloofde nooit meer door een deur te gaan waar een hoefijzer boven hing, liet Dunstan hem los. Naast het hoefijzer als geluksbrenger, vormt dit verhaal waarschijnlijk ook de oorsprong van het gezegde ‘iemand bij de neus nemen’. 


Naast de heilige Sint Dunstan, is er nog een ander verhaal waarom hoefijzers geluk brengen. 
Een hoefijzer wordt uiteraard van ijzer gemaakt, en toen dat materiaal nog maar net bestond zag men het als toverkracht dat het vervormd kon worden als het gloeiendheet werd gemaakt. En nog veel magischer vond men het dat het, als het uit het vuur direct aan de paardenhoef werd genageld, het paard geen pijn had. Men zag het als een soort tovenarij, en met tovenarij kon je boze geesten en duivels op afstand houden. Daaruit is het symbolische idee voortgekomen dat een hoefijzer beschermt. 

Zo'n gelukshoefijzer bestellen als cadeautje of relatiegeschenk

Merken
Te graveren
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €60,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »